woensdag 2 december 2009

Vrouwen aan de macht

Het is weer eens een hot Item quota voor vrouwen. Na de politiek zou nu de top in het bedrijfsleven aan de beurt zijn.

Laat me duidelijk zijn ik ben voor gelijke kansen van vrouwen en ik ben er voor te vinden dat ze gelijk aanwezig zouden zijn in de politiek en in t bedrijfsleven.

Maar quota discrimineren. Zolang het basis probleem niet opgelost wordt zullen er altijd veel minder vrouwen geïnteresseerd zijn in een top carrière. Dus zijn er veel meer mannelijke kandidaten. Als straks 1/3 vrouw moet zijn worden de mannelijke kandidaten gediscrimineerd.
Je zou kunnen zeggen: "zolang de job inhoud van die functies discrimineren moeten er maar quota komen waardoor de functies vanzelf gaan vervrouwelijken". Maar ik vrees dat het niet zo werkt. Ik denk niet dat de politiek vrouw vriendelijker is geworden dan 30 jaar geleden. Integendeel.
Onze maatschappij is veranderd, die is vrouw vriendelijker geworden de politiek niet.
De vrouw blijft meer van de huishoudelijke taak opnemen met veel technische vooruitgang die de taken verlichten. De vrouw gaat uit werken maar kiest er systematisch voor om de zorg taken in het gezin op haar te nemen terwijl de man aan de carrière werkt. En daar hebben we de echte oorzaak van de discriminatie die we niet gaan oplossen met quota.

Dus moeten we onderstaande vragen oplossen en dat is moeilijker dan een quota opleggen.

Hoe kunnen we nu die topjobs gezinsvriendelijk maken?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijkmatiger de zorg in het gezin opnemen?


Hier mijn voorstel:

Loopbanen moeten veel flexibeler voor man en vrouw. De zogenaamde a typische carrière zou de regel moeten worden. Het soort carrière waarin het normaal is dat iemand na het secundair enkele jaren gaat werken of vrijwilligers werk gaat doen in het buitenland. Er daarna voor kiest om een op een leeftijd van 25 jaar te gaan studeren en daarvoor 5 jaar uittrekt in plaats van 3 en ondertussen moeder wordt. Haar vriend of man gaat daarna enkele jaren 3/5 werken zodat zij haar carrière kan opbouwen. Hij zorgt voor de kinderen de woensdag middag en de vrijdag en gaat een dag op bij scholing,...

Het is de taak voor de overheid om dat mogelijk te maken.
Jammer genoeg worden deze carrières net afgeremd door vele bestaande politieke, sociale, economische en ja nog altijd religieuze structuren
Onze maatschappij is het katholieke dogma denken nog steeds niet ontgroeit. Hier zijn we jammer genoeg nog niet klaar voor. Alle structuren en regels zijn gebaseerd op het stereotype huisje boompje beestje ideaal.
EN DIT IN 2009!!!

Ik denk dat het tijd is om onze huidige sociaal economische structuren te hertekenen om er voor te zorgen dat iedereen zich in echte vrijheid kan ontwikkelen.We missen creativiteit en ondernemerschap en niet de bestaande groepsdawang die overal willens nillens bevestigd word. Dus geen quota, het is tijd voor echte vrijheid en gelijkheid. En als er dan minder vrouwen aan de top staan sowath.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten