zondag 27 december 2009

Van Nopenhagen weer naar Hopenhagen.

De top draaide voor europa uit op een fiasco. Geen enkel groot land wou verre gaande controleerbare klimaatdoelstelingen. Dus gingen de grote ontwikkelende landen samen zitten en drukten hun agenda door. Tussen door hebben ze Obama getoond dat de Amerikanen niet meer zijn dan europa. Tevens zijn de opec landen tevreden dat er geen verregaand akkoord is. De armste landen hebben heel wat potentiele centen verloren want dat klimaatsfonds zal maar een doekje voor het bloeden worden.

Europa heeft dus zijn visie niet kunnen door drukken. En zelf de gematigde Amerikanen liepen in de ogen van de groeilanden te hard van stapel. Nu moeten we beseffen dat europese unie de grooteste economie ter wereld is. Het europese bnp is 30% van het wereld bnp. Europa heeft dus veel meer (potentiele) economische macht heeft dan welke andere natie ter wereld, meer dan de VS of China. Laten we dat dan ook ten volle gebruiken!!!

Ik denk dat de bal nu bij Europa ligt. Europa had een ambiteus klimaatakkoord gevraagd en heeft niets gekregen. Als we een schonere economie willen dan kan de grootste economie ter wereld mits enkele hervormingen de rest van de wereld meetrekken.

Europese belasting

We moeten naar ecofiscaliteit.

Een invoertaks voor landen die niet meewerken aan een klimaatakkoord kan niet door de WTO regels. Maar we kunnen een taks van 100 % op de verkoopwaarde invoeren. En dit voor alle producten waar dan ook geproduceerd. Dit doen we in 12 jaar en eerst 5 dan 10 dan 15 dan 20 dan 30… Die geld dus voor iedereen. Maar er kunnen kortingen verkregen worden.

kortingen voor ecologie en voor mensenrechten.


Voor ecologie mogen we ons niet alleen op co2 richten anders krijgen we perverse nevenefecten zoals nu met de dieselwagens die subsidies krijgen voor een lage CO2 uitstoot maar die wel de steden vol fijnstofpompen.

Voor ecologie denk in aan 5 speerpunten:

-energiegebruik van het productieproces en het type energie gebruikt tijdens de productie
-waterverbruik en watervervuiling
-transport (afstand en middel)
-grondstoffen (duurzaam en herbruikbaar fossiel of organisch,..)
-andere milieu vervuiling tijdens de productie.

En de mensenrechten kunnen we op deze 4 punten evalueren:

-hebben de kinderen recht op onderwijs?
-heeft iedereen toegang tot basis gezondheidszorg?
-verdient men genoeg om zich te voeden te kleden en te behuizen?
-Is er een vorm van democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid voor vakbonden,…

Het volledige productieproces zal dus transparant moeten zijn wil een product korting krijgen. Als China niet wil meewerken aan controle dan kan een individueel bedrijf dat wel. Zo zou zouden de investering van de westerse bedrijven in China niet in gevaar komen zolang die bedrijven meewerken.

De opbrengsten uit de taks moeten gebruikt worden om de landen die meestappen in het systeem te ondersteunen in de verandering naar de ecologische economie en om de gevolgen van opwarming van de aarde op te vangen.

Daar Europa door de invoering van Kyoto en het gebrek aan eigen grondstoffen voorloopt op alle andere landen en tevens 30 % van het wereld bnp voor zijn rekening neemt zorgt er voor dat wij nu de vlucht vooruit moeten en kunnen nemen. Dit om de ecologische en technologische voortrekker te zijn van deze eeuw en niet te vergeten om de wereld waarop we leven leefbaar te houden.

Vele arme democratien en bedrijven uit alle landen kunnen aansluiten en zich duurzaam ontwikellen want ze zullen een bevoordeelde partner zijn van europa. Bedrijven en landen die niet mee willen zullen de gevolgen ervan dragen en zullen uiteindelijk moeten meedoen anders verliezen ze de grootste markt Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten